HAPPY NEW YEAR!




2010 - Je suis fièr de moi


Jag när vi ridit hästar ner till vattenfallet i bergen/regnskogen i Nicaragua.

Detta år är jag mest stolt över:
- Gymnasie-projektarbetet jag och Linda gjorde i Nicaragua och i Sverige, som blev till en bok.
- Att jag gick ut skolan med betyg jag är nöjd med.
- Att jag vågade flytta till Paris.
- Att jag höll humöret och positiviteten uppe när jag var sjuk i hornhinneinflammation och att jag accepterat efterföljderna.

Vad är ni mest stolta över, mina fina?

longing for morning glory allready



Trots att jag längtar tillbaka till Paris som en tok, är det faktiskt underbart behagligt att vara hemma. Att kunna kliva upp den tid jag tycker passar mig, äta de varor jag är van att ta för mig av, sitta i min morgonrock och dricka mitt morgonte/kaffe, läsa morgontidningen i min ensamhet och sedan strosa runt i raggsockor lite för länge inpå förmiddagen och upptäcka att klockan tickat iväg och det visst blivit lunchdags. I Sverige är morgonen min absoluta favoritstund på dagen, det är något jag kommer sakna när jag åker igen på måndag.

MIDI AVEC AMANDA








By me

Tuileries, Rue Rivolie
Institute Suèdois, Marais

Louvren, Napoleons tredje våning

















Här kan jag gå i mina egna tankar, för ingen kommer på dörren och bankar.
-
Misslyckat rim från min sida som jag egentligen tycker är ganska passande.

Napoleons tredje flygel i Louvren är en helt underbar plats. Det är så vackert att det nästan inte går att ta in. De flera hundra år gamla golven knegar och knakar så mysigt och det känns verkligen som att man går på en liten husvisning på egen hand. Som att Napoleon själv snart ska knacka en på axeln och säga att teet är klart i te-salen. Allt är så bevarat och det går liksom inte riktigt att förstå att porslinet, smyckena, fotöljerna och sofforna har brukats av Napoleon och hans gäster med prasslande kjolar. Om ni åker till Louvren - missa för guds skull INTE denna våning!


NEWNEWNEW




Set om två för 99 riksdaler på Bik Bok. Fiiinfint!

SNOW










JULAFTON. CHRISTMAS EVE. NOËL.


































En mycket fin julafton med min fina, kära Övik-skara. Det är roligt att vara omkring barnen på jul, eftersom julen tillhör dem. Reaktionen när Tomten kommer traskandes när vi spejar efter honom i fönstret, när han knackar på dörren, klampar in och frågar om det finns några snälla barn här?, när de får höra sitt namn läsas upp från klapparna, allt är så himla härligt och jag är glad att jag fick fira jul hemma i Sverige.

MOLIDEN: Temperatur -29,5


















I torsdags var det korvgrillning i Moliden hos Anna, Jörgen och Jacob. Jag, mamma, Rosanne, Patrik och Stina kom och grillade. Sojakorven var ganska kasst virke, så jag fick kämpa på tills det gick an.
När vi fått nog av kylan och var väderbitna nog trallade vi in och fikade olika småkakor och drack varm och kall dryck.
Jag älskar att hälsa på i Moliden. Lugn och skön stämning. Sådant jag föredrar framför julstress på stan.


Men det blir bättre när vi är tillsammans, så mycket bättre för oss allesammans.













En härlig och fartfylld kväll som började hos Linnea här om helgen. Vi dansade och roade oss långt inpå småtimmarna och var så glada för att få vara tillsammans allihopa.



JAVA



















Långlunch och långfika på Java med godbitar till vänner är ett måste tillbaka i Gävle.

hjärtevännen med hjärtehuset


Igårkväll spenderade jag tid med min fina, underbara Ida. Vi drack te, gjorde mackor, åt citrusfrukter, pratade ikapp, såg på Pirates Of The Carribean och myste. Gud vad jag har saknat henne.

HELYLLE


Julklappar:
Pippitröja från Mor och Far.
Stickade sockar av Farmor.
Stickade vantar från Moster, Morbror och Kusin.

VACKER


det snurrar i min skalle

Man tänker ju rätt mycket också när man är hemma. När man har tid att tänka och låta allt sjunka in. När man sitter i sin ensamhet i ett tomt hus och Tom Waits sjunger för en. Är lite gråtfärdig. Gråtfärdig av lycka och melankoli. Vilket jäkla halvår det varit!
Från det att skolan slutade tills nu har varit en stor karusell. Sommaren var helt klart fantastisk. Och att jag flyttade till Paris har också varit helt fantastiskt. Det är så mycket som har hänt och så mycket jag tvingats gå igenom, acceptera och hantera. Jag är både ledsen och tacksam för det.
Jag har lärt känna mig själv så mycket bättre, än om det finns mycket mer jag ska upptäcka i all osäkerhet. Det känns bra att vara tillfreds med sig själv som människa. Känna sig lite mer vuxen. Men det är lite krångligt att vara mellan ungdom och vuxen eftersom man blir behandlad olika av alla. Det känns iallafall bra att få ta lite mer ansvar för sig själv. Och bestämma själv.
Gud vad mina tankar snurrar. Nu gör jag det jag är allra bäst på - att svamla iväg. Vad jag vill komma fram till är att jag aldrig kunde gissa att dessa månader skulle bli som dem blev.

Måste ta vara på tiden här hemma och göra det jag tycker om. Så nu åker jag istället hem till Malin.

Joyeux noël

Dålig uppdatering hära. Jag har inte haft varken tid eller internet. Har haft en jättefin julhelg och är därav hur nöjd som helst. Hoppas att ni haft det lika bra.
Snart kommer en bildbomb. Puss

beaucoup de joie

Jag är hemma. Skitjobbig hemresa, men nu är jag här. Har varit massor av härliga möten med underbart folk och mer blir det. Jag ska se till att få min dos av alla guldklimpar man kan hitta här i Gävle innan jag åker tillbaka till Paris igen. Har ju tänkt mig att stanna till och med juli utan att åka hem sedan.

I lördags var det vinkväll hos Linnea och utgång på Goya.
Igår slapp dag, fika på stan med fina flickor och sedan soppmiddag och julmys hos Karin med Julia och Isabelle.
Idag har jag varit på stan hela dagen med Jessica och Fernanda vi gick på Vasa och träffade lite lärare. Kändes som att man fortfarande var elev när man klev in på skolan, dock kunde man ha ryggen fri (inga sena inlämningar liksom), träffade Sara en sväng också. Sen när det var lunchdags kom även Lina och Isabelle. Hääärligt.
Ikväll blir det vin och spel hemma hos Isabelle.
Och imorgon har jag läkartid för att kolla upp ögat, sen åker jag till Övik och bara tar det lugnt...hoppas jag.

hej då Paris, jag saknar dig redan


La Fayette by me

Igår var vi ut på Pop In, hääärlig kväll, stötte på en kille vi träffat förr när vi varit ut och det visade sig att vi åker på samma flyg idag, det tycket vi var väldigt roligt och ett himla sammanträffande. Men i och för sig är det ju huuuur många svenskar som helst som flyger hem från Paris idag.

Idag känns fel fel fel fel att åka hem. Jag vet att det kommer kännas mycket bättre imorgon. Jag vet att det kommer kännas rätt och underbart, men just nu älskar jag att vara här så mycket. Jag har precis börjat leva ordentligt här, det är här jag bor, det är här min vardag är. Känns verkligen som att jag ska åka på semester, till ett helt annat liv. Skitkonstigt att föreställa sig att ligga i soffan hemma i Valbo. Jag har kommit över min hemlängtan, så jag är inte så exalterad. Det jag saknar är ni alla fina människor där hemma, så det gör ju allt så himla mycket bättre. Om 4½ timma är jag alltså i Sverige, om inte det blir snökaos och därav flygplanskaos. Men som sagt, wierd att åka hem.

Jag har blivit med basker

Införskaffade mig en crèmevit basker igår och var så glad och nöjd så. Och när jag hämtade Wille på skolan sa jag såklart:
- Heej Wille! Titta vilken fin basker jag har köpt!
- Heej. Åååh fiiiiin. Du ser ut som en sådan här som badar i gamla filmer!

Äälskar när barnen säger ärliga och härliga saker, men det råder tveksamhet om vi fick upp samma bilder i våra huvuden. Jag tänkte mig svartvit skärpa och en snygg bikinibrud med höga bikinitrosor och tillhörande bad-hatt. Funderar på om han kanske tänkte sig en kalle anka (eventuellt någon annan trevlig figur) som har på sig en dusch-hatt och kraxar omkring. Det hela tog jag som en himla fin komplimang, eftersom jag och min basker väljer att tänka på bikinibruden.

La Fayette

Dagen har varit jäkligt bra utan att jag har riktigt tänkt på det. På lunchen idag gick jag ett ärende på banken, men fick en talk to the hand och gick hem igen. Därefter fick jag sms av fina Katarina och så hux flux var jag på affären (jag är stammis på Franprix) och köpte brie, baguette och tomatsås. Och på min väg till Katarina som kokade pasta så kände jag mig så fransk med en baguette under armen. Men problemet var just den där baguetten. Det var ju hur obekvämt som helst att ha den under armen, så jag testade att ha den i handen, men det kändes bara jättefjantigt. Sen bytte jag till andra armhålan, funkade icke det heller. Sen såg jag ned i min lilla plastpåse och upptäckte att där fanns ju plats för en baguette. Så jag var så svensk man kan vara och stoppade ner den i påsen.
På vägen fick jag även förståelse för varför fransmännen äter av sina baguetter rakt upp och ned på gatan. Det är för att när man går med den i handen blir man så hiiimla sugen på att riva av en tugga. Men jag höll mig- jag skulle ju trots allt dela med mig.

Proppmätta som alltid efter tävlade jag och min vän om att komma först till skolan och hämta barnen. Först=bäst Au Pair. Katarina har ju vunnit flest gånger eftersom hennes ben är rätt långa, men jag jobbar på det.
Bra Au Pair var jag idag. Jag tog med Wille till La Fayette och inhandlade julklappar som han ville köpa till sina familjemedlemmar. Vi hade det riktigt trevligt. Det är så härligt att få ensamtid med barnen en i taget. Då känner man sig bäst i världen.

Nu håller jag på att packa, och tycker att det är ganska tråkigt. Jag vill liksom inte packa hem en massa kläder, jag vill bara ha med mig champagne, vin, julklappar och choklad. Rullar in flaskorna i det nödvändigaste bara. Så får det bli.

Klart slut.

MARRON, COMME DU CHOCOLAT


Nagellack från Sephora. Brunt och jag gillar't!

LUNCH I MARAIS, SÖNDAG, 16.21









Mmmmm. MAT! Älskar maten i detta land. Här har vi pasta med crème fraiche och pesto.

SPELKVÄLL HOS KATARINA.

















Spelkväll förra veckan hos min älskling Katarina med henne och söta Linnéa. Glögg, svenskt godis (det är något speciellt med svenskt godis - tänk rösten i Ramlösa reklamen), te och hysteriskt mycket skratt.
Vi spelade ett spel där man ska så och skörda bönor. Alltifrån chili bean till coffee bean och även soy bean. Härligt härligt. Det gick ut på att skörda på sina fält så smart och bra så att man i slutändan hade mest pengar efter att ha skördat sina bönor (om någon förstår, var god säg till för det skulle göra mig happy). Men till det viktigtaste av allt: GISSA VEM SOM VANN DÅ?

check!



Jag har gjort det! Jag har gjort det som jag aldrig trodde jag skulle få vara med om att göra. Har alltid velat kunna sjunga och beröra, OCH igår i ett av kyrkans 4 luciatåg så såg jag från min lilla tärna-plats i tåget att några i publiken satt och grät. Jag hoppas att det var på grund av att det var vackert. Jag är så glad att jag inte hoppade av Luciatåget och kören, för det var så himla mysigt att sjunga igår.



LUCIA

Morgonluciatåg på Svenska Kyrkan. Tåget var så mysigt. Sööta barn kan vara! Mikael Nyqvist var där och det tyckte jag var coolt.

Vides gips är ett minne blott och nu kan vi leka på som attan. Han kryper runt i all fart och nu är det inte en lugn stund. Full fokus hela tiden, men jag är så glad att han slipper sitta still, min lilla fina Vide-vän.
Åt alger (den som inte testat måste göra det) medan Sophie,Linnéa och Katarina åt sushi, för min värdmamma hade lagat lunch åt mig redan. Senare kom Amanda också, skönt att hinna ses en stund på lunchen innan barnen skulle hämtas.
Ikvällhar jag sjungit luciasånger konstant mellan 18.00-22.00. Avrundades med julfika. Så himla bra 13 december!

så coolt att det får ett eget inlägg.



Gossip-Girl-gäststjärnan Clemence-Poesy såg jag och Isabelle i Bastille idag. Det ville ni väl veta? Tycker det var ascoolt faktiskt.


KUSMI TEA


En vanlig gata. Inget konstigt med det.


Men se på sjuttingen. Kusmi tea. Den första butiken i Paris från 1917!!!!


TAAAAAAAAAAAAAADAAAAAAAAAAAAAAA! På en innergård. Kunde man aldrig ha trott. Felstavad skylt och hela faderullan.


Sööött!




Te te te i kassan.


Fick smaka på ett nytt grönt te. Pratade med expediten på bara franska och hade en liten konversation. Då blev man glader.


Originalskylten till kassan. Antagligen fick man som i gamla dagar beställa genom fönstret.


Lite historia.


Skulle tänka mig alla teer faktiskt. Fick med mig några provpåsar hem. Hit går jag igen, istället för Champs Elysées.

wohoooo-ho




Får skrattrynkor och magrutor när jag umgås med Katarina AND I LOVE IT. Och så får jag dricka ur fin-koppen ibland. Här ser vi underbetts weijlandet också, det är kul.

Le Louvre



Idag har jag besökt Louvren. SÅ jäkla häftigt att gå i Napoleons våning, där skulle jag vilja ha västa festen. Bjuda in folk till middag i den stoooora middagssalen vid det lååååånga bordet, dricka te i tesalen, snacka i snack-stolarna och bara vara en prinsessa..typ. Haha. Det bästa av att var att vi (jag,Linnéa och Katarina) var tidiga så vi gick där helt ensamma i början.
Mona Lisa var större än jag förväntat mig. Alla säger att tavlan ska vara så liten, men jag fick motsatta reaktionen. Efter Louvrens muséum gick vi och fikade på Starbucks, Linnéas sista helg här så hon får välja allt nu.
Peeerfekt dag. Bilder kommer senare.



Le Louvre



Idag har jag besökt Louvren. SÅ jäkla häftigt att gå i Napoleons våning, där skulle jag vilja ha västa festen. Bjuda in folk till middag i den stoooora middagssalen vid det lååååånga bordet, dricka te i tesalen, snacka i snack-stolarna och bara vara en prinsessa..typ. Haha. Det bästa av att var att vi (jag,Linnéa och Katarina) var tidiga så vi gick där helt ensamma i början.
Mona Lisa var större än jag förväntat mig. Alla säger att tavlan ska vara så liten, men jag fick motsatta reaktionen. Efter Louvrens muséum gick vi och fikade på Starbucks, Linnéas sista helg här så hon får välja allt nu.
Peeerfekt dag. Bilder kommer senare.



MARC BY MARC JACOBS


(Ni får en sån här charmerande bild just nu)

Åkte till Tuileries och Marc Jacobs med Linnéa, Sophie och Isabelle idag. Bra butik och hittade lite smått och gott. Idag har det varit vår-väder, dvs sol och slask. Så vi gick till Champs Elysées och Sephora istället för att åka metro. Skönt. Ibland känner man sig kvävd där nere i underjorden.

Har ännu en gång ätit en underbar middag, men var tvungen att springa som en galen för att hinna till luciatåget. Dock förgäves eftersom de redan åkt iväg. Attans! But do not cry för spilld mjölk, liksom, IKEA väntar imorgon. Får rädda kvällen här i stan istället och det ser lovande ut.

Imorgon får äntligen lillen ta bort gipset.. eller ja, vi hoppas det! Det firas med att krascha pepparkakshuset och skåla champagne. Jag är ledig efter att ha fixat frukost och fått barnen till skolan, så jag och Katarina ska nog åka till någon sevärdighet. KUL!

Å idag fyller min älsklings Pappa år. GRATTIS IGEN, PAPPA <3 !

lunch


Aaaaaaaaaaaaaaaaaj lööööööööööööööööööööööw sushii (tänk Christer Sjögren- I love Europe). Jag fattar inte hur jag har kunnat leva utan sushi i så många år. I'm stuck. Stuck on you, fisken!

2ND HAND I MARAIS



Denna lunchlediga tid har jag spenderat med Isabelle. Vi har varit runt i Marais alla Frip butiker. Fripes, King of Frip och Free'P'star sökandes efter en basker åt mig och en päls till Isabelle. Men nada. Hittade en lite kavaj som föll mig i smaken däremot.

Idag har varit svinkallt. Så vi gick och värmde oss med te och kaffe på Starbucks. När jag började jobba igen blev det ett himla spring att hämta och lämna barn, lite jobbigt med regnet/snöandet men motion är ju alltid bra. Ska snart iväg på kören. De kommande dagarna blir det rätt mycket lussande. Kan dock inte alla luciatexter sådär superbra, men det ska väl funka ändå tycker jag. Gapa å se glad ut kör jag på.

I ♥ GLÖGG


Saftglögg är bäst i världen. Och igår hade vi mysigt och långvarigt Adventsfika hos Amanda.


+/-


Bild från förra helgens utgång.

+ God lunch
+ God middag
+ Lön
+ Lättsam dag

- Såg en skitstor råtta på väg hem från att ha lämnat barnen på skolan.
- Linnet jag lagt undan på HM i Les Halles var försvunnet. Alltså spenderade jag hela min lucnh på att åka metro fram och tillbaka tomhänt.
- För trött för att motionera

ANDRA ADVENT, 5E LUCKAN



Det går över mitt förstånd att jag inte gillade kalenderchokladen som liten. Gav den till katten. Nu tar jag alla för mig själv. MUMS.  Glad advent, alla ni fina!

IKEA FOOD














Sillburkarna fick ligga i the magic purse eftersom papperskassen nog skulle ha gått sönder annars.




1.Lax och potatis, va? Kändes lite mer som fish and chips nu när jag tänker på det. Men laxen va gööörgo. Potatisen var slut så då fick vi förklaringen till varför ALLA åt Köttbullar med Pommes. Blev den beställningen för Isabelle också.

2. Men just ja. Det är ju klart att det är NY och Stockholm som ligger under samma tidzon!

3. Jag och Isabelle hade hittat allt vi skulle ha. Men efter att ha köat klart för att betala kom vi på att vi plockat på oss fel speglar och gick tillbaka. Märker att den varan vi åkte tvärs över hela Paris för att få tag i var slut. Då blev vi så less att vi lämnade resterande prylar på stället och gick därifrån.

4.Gick istället lös på IKEA FOOD.

5.Så det här, mina kära vänner, kom jag hem med. Kändes svenskt och härligt. Och ni som känner mig kan ju passa på att leka FINN FYRA FEL.

Nu är jag äntligen hemma, skönt att komma hem och känna sig säker utan skräck att bli tagen av en kontrollant. Man blir lite rebell av att åka med Isabelle för hon är så tuff att hon vågar planka, då känns det rent ut av fjantigt att stå där och pillra med mynt vid automaten. Men så mår man lika samvetesdåligt hela resan tills man är inne i sin zon. Haha.. Å Isabelle har åkt hem till sig för att nästan bara vända. Ikväll vankas det adventsfika. Känns som att jag verkligen fått min dos av Sverige idag. En välbehövlig dos.

HURRA HURRA HURRA!


Min fina Sara fyller idag tjugo år. Fanken vad tiden går fort. Hade viljat fira med henne ikväll. Om två veckor får jag ge henne en stor grattiskram och pussa lite på henne också. Läängtar.

MYSMORGON I VERSAILLES









En fantastisk morgon. När jag och Isabelle slog upp ögonen imorse drog Caroline gardinerna från fönstren och sa "Titta! Snö!". Och så fint det var, riktig Sverige snö som täckte hela gräsmattan.

Caroline gick och köpte baguette och croissant på bageriet och så hade vi en lååång, gooood och myyyysig frukost i några timmar. Mycket prat och mycket segt mys. Vi låg och pratade en massa om mat. Vilken mat man var sugen på och det tog ta mej fanken aldrig slut. Mmmmm, maaaat. Haha
Efter att Caroline gått till bageriet i piskande snö bestämde jag och Isabelle oss för att skippa IKEA tills imorgon och vänta med att köra hem i den orsäkra bilen tills det slutat snöa. Mycket bra beslut om ni frågar mig.

FINALEMENT VENDREDI









































Igår fick jag sluta fyra timmar tidigare så jag åkte till Marais och fikade och läste en stund innan jag åkte till Isabelle. Hon slutade någon timme tidigare hon också så vi hann i bra tid hem till Caroline för middag och vin. Där var även Johan och Erik och vi hade mycket trevligt. Vi åt färskpastasallad och det var görgott.

Därefter kutade vi till metron för att åka till Andy Wahloo men det var fullt. Så det fick bli V.I.P - igen, men först gick vi till en bar och skålade i lite mer vin. Det som är så bra med V.I.P Room är att man alltid är garanterad dans och skoj. Framåt femtiden fick vi nog och fiskade en taxi till Versaille där vi tre små klackskorströtta flickor somnade sött i samma säng. Bra kväll!



GERARD DAREL

Idag gick jag och Katarina in på Gerard Darel för att prova den där underbara stickade tröjan som är uppstickad exakt efter Marilyn Monroes stickade tröja. Kärringen i butiken började med att säga hej och vad tröjan kostade. Vi blev båda jävligt irriterade och det är så skönt att kunna prata svenska utan att folk förstår ibland. Nog för att den kostar 135 euro, men som Katarina sa: Tror hon att jag inte har råd med den eller?
Jäkla Pretty-Woman-Elakt-Affärsbiträde. Skitapa kan hon vara. Jag vill iallafal ha den tröjan. Mysig å fin. Den är SÅ värd 135 euro, ca halva månadslönen...


Idag har jag namnsdag

Snön är kommen. Igår var jag hurto och joggade innan jag gick till Katarina för lite mys med te, vindruvor, holländska snacks, julgranskule-trådfix och titt på Så mycket bättre. Kollade även på Plura och Mauros kök. Blev hungriga så kom Antonio med pizza å vi åt baguette med god ost. Kollade på Antonios überbra kamera. Avis, eller ja lite iallfall.. Vi bestämde att vi ska gå en fotopromenad någon dag. KUL!

Idag har jag vaktat barn och sedan joggat och ätit lunch med Katarina på OgGI och vi fick stamgästkort. Då bor man här på riktigt. Hihi.
Har hämtat på Kyrkis, gjort läxor och lekt hela eftermiddagen och nyligen ätit middag så nu är jag faktiskt väldigt väldigt trött. Nästan så att jag skulle kunna somna.

Hade tänkt att åka till Affären ikväll men jag har ingen ork. Får bli Franprix istället, därmed inget svenskt lösviktsgodis. Too bad. Jeje. Kommer ju snart hem, får snaska då.

PUSS PÅ ER!

NOËL



Hela stan blinkar och blingar, här har vi Hilton Hotel. Fint tycker jag.

ÄNTLIGEN EN BRA JULKALENDER IGEN!!



Jag tror att årets julkalender kan bli något bra. Känns lite Greveholm över det hela med ett stort hotell och en familj. Hotell Gyllene knorren kommer jag se på varje morgon.

http://www.svt.se/julkalendern

RSS 2.0